Pasangan Alvin Tan Dan Vivian Lee Bebas Selepas Seminggu Di Penjara

Friday, July 26, 2013 byKUALA LUMPUR – Pasangan penulis blog seks Alvin Tan dan Vivian Lee menandatangani kertas pembebasan mereka di Kompleks Mahkamah Jalan Duta pada Jumaat dan beredar dalam kereta yang berasingan selepas menghabiskan seminggu di penjara.

Diiringi oleh beberapa anggota polis, dan digari, kedua-dua mereka dilihat memakai pakaian yang sama seperti yang dipakai pada Khamis lepas.

Alvin, berseluar jeans dan berpakaian baju warna merah terang, kelihatan marah, dan tersenyum sinis kepada jurugambar akhbar dan mereka yang berada di sekitar.

Vivian, bagaimanapun, kelihatan lemah dengan berpakaian baju merah jambu dan berseluar tiga suku warna hitam.

Tidak seperti Alvin, dia menyembunyikan muka di sebalik rambutnya.

Kedua-dua mereka dilihat berpegangan tangan dalam bilik mahkamah sewaktu mereka menandatangani bon jaminan.

Semasa berbual rancak, Alvin berpaling dan memberi senyuman sinis kepada sekumpulan jurugambar.

Pasangan ini pada mulanya enggan bercakap dengan pemberita, tetapi apabila ditanya bagaimana berada selama seminggu di penjara, Alvin tersenyum dan berkata “tidak buruk”.

Selepas prosedur pelepasan dilakukan, mereka diiringi oleh para peguam mereka untuk ke kereta, tergesa-gesa dimasukkan ke dalam kenderaan dan beredar secara berasingan.

Difahamkan bahawa ibu Tan yang membayar ikat jamin mereka pada Khamis selepas Mahkamah Tinggi membenarkan kedua-dua diikat jamin RM30,000 dengan dua penjamin setiap seorang.

Hakim Mohd Azman Husin membenarkan diikat jamin RM10,000 bagi setiap satu daripada tiga tuduhan terhadap mereka yang berkaitan dengan penyiaran gambar mereka makan hidangan daging babi dengan mengucapkan kepada umat Islam ‘Selamat Berbuka Puasa’ di Facebook dan memuat naik gambar-gambar lucah di blog mereka.

Beliau turut memerintahkan supaya pasangan itu perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melapor diri di balai polis pada minggu pertama setiap bulan.

Mahkamah turut melarang mereka memuat naik artikel, komen, gambar lucah atau jelek serta apa-apa bentuk penulisan yang boleh menyentuh sensitiviti agama dan perkauman.

Selain itu, mereka juga dihalang daripada menggunakan peranti komunikasi berangkaian bagi mengakses Internet untuk memuat naik gambar, komen dan artikel yang boleh menghasut dan menimbulkan permusuhan antara kaum.

Beliau membuat keputusan itu selepas menimbangkan permohonan semakan kehakiman terhadap keputusan daripada Hakim Mahkamah Sesyen Murtazadi Amran di bawah Seksyen 323 (1) Kanun Prosedur Jenayah dan Seksyen 35 Akta Mahkamah Kehakiman pada Khamis lepas. – mStar

0 comments:

Post a Comment

KOMEN @ AKU BUDAK KOLA©