Awas!! Tiroid Boleh Menyebabkan Keguguran

Thursday, January 17, 2013 byAida, 32, mempunyai masalah tiroid sejak sebelum hamil lagi. Namun, masalah ini dapat dikawal dengan pengambilan pelbagai jenis ubat termasuk cara perubatan tradisional.

Walau bagaimanapun, apabila hamil anak sulung, masalah tiroid kembali dialami. Masalah tiroidnya semakin meruncing semasa trimester pertama lagi. Selain kuat makan, Aida juga kerap menggeletar badan dan cepat berpeluh.

Menurut Pakar Obstetrik & Ginekologi Hospital Pakar KPJ Selangor, Doktor Haji Mohd Nazri, tiroid adalah sejenis penyakit yang memberi kesan kepada kelenjar tiroid. Ia merupakan kelenjar endoktrin yang mengeluarkan hormon tiroksin (T4) dan hormon triodotiromin (T3).

Biasanya ia terletak di pangkal leher atau di bahagian depan saluran pernafasan atau trakea dan juga saluran makan. Hormon tiroid berfungsi untuk mengawal kadar metabolisma badan.

Di kalangan wanita terutama yang berusia 20 tahun ke atas, terdapat dua jenis tiroid yang biasa dialami iaitu hipertiroid (lebih kerap berlaku) dan hipotiroid.

“Di kalangan wanita hamil, tiroid biasanya berlaku seawal trimester pertama. Walau bagaimanapun, wanita yang mempunyai masalah tiroid ini tidak perlu terlalu bimbang keran mereka masih boleh menjaga dan melindungi kesihatan janin dengan belajar dan mengetahui kesannya terhadap kehamilan dengan mengekalkan ujian fungsi tiroid terhadap kehamilan itu sendiri serta mengambil ubat-ubatan yang diperlukan serta mengikut nasihat pakar berkaitan penggunaan ubat-ubatan ini agar tidak menjejaskan kandungan,” jelas Dr Nazri.

Tambahnya, walaupun tiroid boleh memberi kesan kepada ibu dan bayi, tetapi pada masa yang sama tiroid juga mempunyai fungsi tersendiri kepada ibu dan bayi berkenaan. Dalam tempoh 10-12 minggu pertama kehamilan, bayi akan bergantung sepenuhnya kepada ibu untuk pengeluaran hormon tiroid.

Bayi hanya akan menghasilkan hormon tiroidnya sendiri pada akhir trimester pertama. Walau bagaimanapun, bayi masih bergantung kepada ibu untuk jumlah pengambilan iodin yang mencukupi dan penting untuk menghasilkan hormon tiroid.

“Walau bagaimanapun, risiko bagi ibu hamil yang menghidap tiroid dan tidak memantau dengan betul atau secara teratur masalah ini memungkinkan menjadi salah satu punca keguguran bayi yang dikandungkan, bersalin awal, bayi pramatang, uri lekang awal serta boleh meningkatkan risiko darah tinggi. Sementara bagi bayi dalam kandungan itu pula, keadaan yang dihadapi ibu itu mungkin boleh menjejaskan IQ serta pertumbuhan bayi (bayi kecil),” jelasnya lagi.

Hipertiroidisme & Kehamilan

Secara keseluruhannya, punca tiroid paling biasa (80-85%) semasa hamil adalah penyakit Graves (mengambil sempena orang pertama yang menemui penyakit ini). Ia berlaku 1:1,500 di kalangan wanita hamil. Di samping itu, sebab-sebab lain hipertiroidisme adalah tahap hCG yang tinggi yang biasa dilihat semasa alahan teruk (morning sickness).

“Penyakit Graves biasanya hadir semasa trimester pertama atau mungkin diburukkan lagi sekiranya wanita hamil berkenaan mempunyai masalah gangguan (disorder). Di samping itu, gejala klasik yang dikaitkan dengan hipertiroidisme ialah masalah hipertiroidisme ibu yang tidak dirawat sehingga boleh menyebabkan kelahiran pramatang atau komplikasi serius yang dikenali sebagai pra-eklampsia.

Selain itu, wanita yang mempunyai penyakit Graves aktif semasa mengandung juga berisiko tinggi untuk mendapat hipertiroidisme sangat teruk yang dikenali sebagai Thyroid Storm. Penyakit Graves sering meningkat semasa trimester ketiga kehamilan dan boleh memburukkan keadaan semasa tempoh selepas bersalin,” terang Dr Nazri lagi.

Risiko hipertiroidisme kepada bayi pula bergantung kepada hipertiroidisme ibu. Sekiranya hipertiroidisme ibu yang tidak dikawal, ia boleh menyebabkan masalah tachycardia pada janin (kadar denyutan pantas), bayi kecil, lahir tidak cukup bulan, kelahiran mati dan malformations. Inilah antara sebab kenapa rawatan hipertiroidisme terhadap ibu sangat penting.

Pengambilan dadah anti-tiroid oleh ibu juga boleh menjejaskan bayi dalam kandungan sekiranya tidak dikawal. Pengambilan ubat dadah terapi jenis Methimazole (Tapazole) atau propylthiouracil (PTU) untuk rawatan hipertiroidisme juga dilihat boleh menjejaskan fungsi tiroid bayi dan menyebabkan penyakit Goiter.

Simptom & Rawatan

Lazimnya, antara simptom-simptom bagi penghidap hipertiroid adalah seperti selera makan bertambah, berat badan menurun, menggeletar jari tangan, berdebar-debar, kerap berpeluh, badan terasa panas dan mudah marah. Ia sedikit berbeza dengan simptom hipotiroid di mana pesakit menjadi gemuk, badan sering terasa sejuk, ingatan terganggu, kaki membengkak, kuat tidur dan berasa malas.

Diagnosis biasanya dilihat menerusi tanda-tanda atau gejala tiroid berkenaan. Rawatan yang dijalankan pula adalah bergantung kepada tahap penyakit yang dihidapi. Doktor akan membuat imbasan awal risiko pesakit tiroid dan memberikan diskripsi ubat-ubatan bersesuaian dengan tahap penyakit.

Hipertiroidisme ringan (gejala dan tahap hormon tiroid sederhana) biasanya hanya dipantau tanpa terapi selagi kedua-dua ibu dan bayi dalam keadaan baik. Apabila hipertiroidisme yang teruk memerlukan terapi, ubat-ubatan anti-tiroid akan menjadi rawatan pilihan dengan berpandukan kepada sejarah penggunaan dadah dalam rawatan sebelumnya.

Matlamat rawatan terapi adalah untuk membebaskan ibu daripada masalah T4 dan T3 dengan julat normal tinggi pada dos ubat anti-tiroid terendah. Jumlah tahap hormon ini diharap dapat mengurangkan risiko pembentukan hipotirodisme atau Goiter pada bayi.

Walau bagaimanapun, sekiranya ibu hamil terpaksa menjalani rawatan terapi hipertiroidisme semasa hamil, ia hendaklah dipantau dengan teliti.

Pembedahan membuang kelenjar tiroid jarang disarankan kepada ibu hamil kerana ia mungkin berisiko sama ada dari segi pembedahan itu sendiri mahupun anestesia kepada ibu dan bayi.

Penggunaan rawatan radioaktif iodine semasa hamil juga tidak digalakkan kerana ia boleh mengakibatkan kemusnahan kelenjar dan menyebabkan hipotiroidisme kekal.

Rawatan Beta-blockers boleh digunakan semasa hamil untuk membantu merawat gegaran dan debaran disebabkan hipertiroidisme. Walau bagaimanapun, ia harus digunakan dengan berhati-hati untuk mengelak menjejaskan pertumbuhan bayi.

Hipertiroidisme/Penyakit Graves selepas bersalin

Biasanya hipertiroidisme/penyakit Graves akan menjadi lebih teruk dalam tempoh tiga bulan pertama selepas bersalin jika tidak dipantau dan dikawal sedari awal. Sekiranya ini berlaku, dos ubat-ubatan anti-tiroid yang tinggi diperlukan. Biasanya, pada masa ini, pemantauan rapi ujian fungsi tiroid adalah perlu.

Walau bagaimanapun, ibu yang menghidap masalah ini yang sedang dirawat dengan ubat anti-tiroid masih boleh menyusukan bayinya tetapi dengan pemantauan pengambilan jenis ubat.

OLEH MIRIEATIE

0 comments:

Post a Comment

KOMEN @ AKU BUDAK KOLA©