Api Misteri Bakar Rumah Pusaka Sehingga Hangus

Wednesday, November 21, 2012 by
Api marak terlalu cepat menyebabkan tiada barangan yang dapat diselamatkan.

PEKAN - Kejadian api kecil yang muncul secara tiba-tiba  di beberapa bahagian dalam rumah akhirnya berakhir dengan tragedi kebakaran yang menghanguskan seluruh rumah pusaka sepasang warga emas, di sini.

Kejadian berlaku kira-kira jam 2.10 petang Rabu lalu, bagaimanapun Abd Hamid Muda, 77, dan isteri, Rafiah Endut, 72, yang uzur berjaya diselamatkan anak-anak mereka yang kebetulan berada di rumah.

Anak ketiga pasangan warga emas itu, Umi Suraya, 37, berkata, pada hari kejadian, semua ahli keluarganya, termasuk abang dan adiknya yang tinggal di luar daerah pulang berkumpul di rumah ibu bapa mereka memandangkan keesokan harinya adalah cuti umum sempena Maal Hijrah.

Menurutnya, ketika kejadian, mereka sedang menikmati hidangan tengah hari sebelum empat ahli keluarga lelaki keluar memancing.

“Ketika itu saya sedang menyiapkan juadah untuk ahli keluarga, namun dikejutkan dengan bau asap dan api marak yang datang dari tingkat atas.

“Saya sempat lihat katil dua tingkat di dalam rumah terbakar lalu menjerit minta semua ahli keluarga keluar menyelamatkan diri termasuk membawa kedua ibu bapa kami,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Umi Suraya berkata, api merebak terlalu cepat menghalang dia dan ahli keluarga lain membawa keluar dokumen serta barangan berharga.

“Kami sekeluarga hanya dapat melihat api marak dan segala barang penting hangus begitu sahaja.

“Walaupun sedih kerana tinggal sehelai sepinggang, namun kami bersyukur kerana apa yang penting ibu dan ayah serta ahli keluarga lain selamat,” katanya.

Api muncul tiba-tiba

Di sebalik tragedi yang menimpa keluarga itu, mereka sempat berkongsi pengalaman aneh yang dialami iaitu kemunculan api misteri di beberapa bahagian dalam rumah berusia lebih 100 tahun itu.

Umi Suraya berkata, dia sekeluarga mula ‘diganggu’ kemunculan api misteri pada hari ketiga umat Islam menyambut Aidilfitri dan ia berulang sehingga menyebabkan mereka terpaksa berjaga-jaga bagi mengelakkan kebakaran lebih besar.

“Kami dapat lihat api membakar di bahagian bucu tilam, malah kain di dalam almari juga turut terbakar secara tiba-tiba dan api muncul tanpa disedari.

“Api berkenaan muncul dan membakar tempat yang sama dan jika kami membuang tilam yang digunakan, api tersebut akan muncul di tempat lain pula,” katanya.

Abang sulungnya, Abdul Ghani, 47, turut menyokong dakwaan Umi Suraya mengenai kehadiran api misteri itu dan tidak menyangka kejadian aneh terbabit berakhir dengan tragedi yang menyebabkan seluruh rumahnya hangus.

Katanya, keluarganya ada memanggil ustaz untuk melihat keadaan rumah dan meminta nasihat mengenai kejadian aneh itu.

“Ada yang memberitahu perkaitan yang menyebabkan kejadian itu, namun kami sekeluarga terus bersabar selain melakukan persediaan seperti meletakkan sebaldi air di dalam setiap bilik.

“Kami sebelum ini dapat memadam kebakaran kecil akibat kemunculan api tersebut, namun kebakaran Rabu lalu tidak dapat diatasi berikutan api terlalu besar sehingga memusnahkan rumah peninggalan nenek moyang kami,” katanya yang mengakui mengalami kerugian kira-kira RM200,000.

Abdul Ghani berkata, mereka sekeluarga reda dengan musibah itu walaupun kehilangan punca pendapatan berikutan rumah terbabit turut dijadikan sebagai pusat menenun yang diusahakan keluarganya di bawah Industri Tenun Diraja Pahang, Kampung Pulau Keladi.

“Semua hasil tenun yang dimiliki, selain tempahan kain tenun yang disiapkan untuk pelanggan termasuk peralatan membuat tenunan Pahang yang diusahakan sejak berpuluh tahun lalu hangus.

“Kami sekeluarga kini menumpang teduh di Balai Raya Kampung Pulau Keladi dan terpaksa memulakan kehidupan dari mula selepas semuanya musnah,” katanya.

PAKP hulur bantuan

Kejadian yang menimpa keluarga berkenaan mendapat perhatian beberapa pihak termasuk Persatuan Anak Kelahiran Pahang (PAKP) kawasan Pekan yang hadir menghulurkan sumbangan.

Presidennya, Syed Mohammad Faiz Azemmant berkata, tragedi yang menimpa keluarga itu perlu diberi perhatian dan bantuan sewajarnya supaya mereka boleh memulakan kehidupan baru.

Menurutnya, pihaknya terpanggil membantu keluarga terbabit melalui sumbangan termasuk barangan keperluan.

“Saya berharap keluarga ini tabah menjalani ujian ALLAH SWT, selain tidak berputus asa untuk meneruskan kehidupan, tambahan ibu bapa mereka semakin uzur dan memerlukan perhatian," katanya sewaktu melawat mangsa.

Turut hadir melawat dan menyampaikan sumbangan kepada mangsa, Timbalan Pertubuhan Perintis Anak Watan Pahang (PPAWP), Datuk Zuhairi Ab Kadir.-SH

0 comments:

Post a Comment

KOMEN @ AKU BUDAK KOLA©