Gangguan Hantu Kak Limah Marang Semakin Menjadi-jadi

Tuesday, December 27, 2011 by


MARANG – Selepas gagal mengusir hantu Kak Limah seperti disarankan beberapa pemanggil yang menghubunginya kelmarin, Mazlan Ali mengambil keputusan memulangkan semua barang diambil dari rumah pusaka ayahnya di Jerangau, Dungun.

Bagaimanapun, dia keberatan mengubah suai rumah yang baru siap dibinanya di Kampung Temiang itu, bagi mengembalikan papan, tiang dan atap yang juga diambil dari rumah arwah ayahnya itu.

Semalam, katil kayu digunakan keluarga anaknya, Mohd Syawal, 22, sudah diletakkan di luar rumah untuk dipulangkan seperti disarankan pemanggil yang mendakwa pengamal perubatan rawatan gangguan makhluk halus.
Keputusan dibuat selepas tidak sanggup lagi berhadapan dengan kejadian seram dialami mereka sekeluarga sejak seminggu lalu.

“Gangguan mula berlaku selepas kami membawa pulang kepingan papan, tiang dan atap untuk membina rumah Mohd Syawal November lalu. Masa itu salah seorang anak saya melihat seorang wanita tua menggunakan paip air rumah kami dan berkeliaran di kawasan sekitar.

“Gangguan itu makin menjadi-jadi setelah rumah ini siap dibina seminggu lalu,” katanya.

Harap ada yang sudi bantu dengan ikhlas

Dalam gangguan terbaru malam kelmarin, Mazlan, 55, berkata, ahli keluarganya tidak lena tidur, apabila lembaga misteri kelihatan seperti Hantu Kak Limah itu, terus mengganggu mereka.

“Kebanyakan ahli keluarga saya mengalami mimpi menakutkan apabila tidur semalam (malam kelmarin), sehingga memaksa saya menabur lada hitam dan garam di dalam rumah,” katanya.

Kata Mazlan, ada pengamal perubatan menasihatkan supaya dia menggunakan lada hitam dan garam, sekiranya mengalami gangguan selain membaca ayat suci al-Quran.

“Sejak berita ini disiarkan kami menerima lebih 100 panggilan telefon dan lebih 50 SMS (khidmat pesanan ringkas), terutama daripada pengamal perubatan menawarkan khidmat mereka, namun kami hanya dapat menerima nasihat, tetapi tidak mampu untuk menjemput mereka ke rumah.

“Kami tak mampu membayar kepada mereka. Saya sudah tidak tahan berjaga setiap malam bagi memastikan keluarga saya tidak diganggu,” katanya.

Mazlan amat berharap ada pengamal perubatan tradisional sudi membantu dan dapat pergi ke rumah mereka di Kampung Temiang, Pengkalan Berangan di sini, kerana kasihan dengan nasib anak serta lapan cucunya yang dihantui ketakutan berpanjangan.

OLEH: MOHD AZLIM ZAINURY

0 comments:

Post a Comment

KOMEN @ AKU BUDAK KOLA©