Lelaki Menyamar Sebagai Kerabat Diraja Kedah Ditahan Polis

Wednesday, October 24, 2012 by
 Ketua Polis Negeri, Datuk Abd Rahim Hanafi menunjukkan logo kerabat diraja yang palsu dipasang pada sebuah kereta mewah semasa membuat serbuan di sebuah hotel di George Town, P.Pinang, Selasa. Kereta berkenaan digunakan untuk menghadiri majlis pelantikan Ahli Majlis Pertubuhan Amal Kebajikan Islamiah Malaysia yang dihadiri oleh 120 individu yang terlibat dalam pengurusan pusat hiburan. Seramai 13 orang yang menghadiri majlis berkenaan ditahan untuk siasatan lanjutan. Pihak polis turut membuat siasatan terhadap penganjuran majlis berkenaan.

 
GEORGETOWN - Polis menahan seorang lelaki berusia 46 tahun yang disyaki menyamar sebagai anggota kerabat diraja Kedah dalam satu majlis di sebuah hotel terkemuka di sini petang semalam.

Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, tangkapan itu dibuat hasil maklumat orang awam yang mencurigai kehadiran kumpulan kerabat diraja itu ke satu majlis yang dianjurkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sini kira-kira jam 3 petang, semalam.

Menurutnya, lelaki bukan Bumiputera itu turut menggunakan logo yang tidak sepatutnya pada kenderaannya dan hasil siasatan polis mengesahkan tiada kerabat diraja kedah di dalam majlis berkenaan.

“Majlis itu dihadiri kira-kira 120 orang dan ia dianjurkan oleh sebuah NGO Islam. Kita mencurigai apakah tujuan mereka untuk berjumpa dengan kumpulan bukan Melayu yang fokus kepada pusat hiburan.

“Dalam serbuan itu, kita turut menahan 12 lelaki untuk membantu siasatan dan kesemuanya berusia antara 38 hingga 61 tahun,” katanya ketika ditemui media di sini semalam.

Abdul Rahim berkata, pihaknya turut merampas sebuah kereta mewah milik lelaki berkenaan, selempang dan beberapa dokumen yang dipercayai dapat membantu siasatan.

Menurutnya, kes berkenaan akan disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu, Seksyen 413 Kanun Keseksaan kerana penyamaran dan Seksyen 108 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Katanya, kesemua yang ditahan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut untuk siasatan lanjut.

0 comments:

Post a Comment

KOMEN @ AKU BUDAK KOLA©