Revolusi Menanam 'RAMBUT'

Sunday, May 29, 2011 by
http://akubudakkola.blogspot.com


Teknik Follicular Unite Extraction (FUE) dikatakan meminimumkan kesakitan dan kesan luka atau parut.

FAKTA yang akan diterangkan di bawah mungkin bukan apa-apa pun bagi mereka yang tidak mempunyai masalah rambut gugur, tapi bagi yang sedang mengalaminya mungkin membantu memberikan sedikit kelegaan.
Menurut kajian, 40 peratus lelaki mengalami masalah keguguran rambut bermula seawal usia 35 tahun.
Manakala masalah yang sama turut menyerang wanita sekitar usia mereka 60 tahun.
Memang anda tidak keseorangan kerana ramai rakyat Malaysia yang berkongsi masalah tersebut.
Tapi sedarkah bahawa masalah rambut gugur kini menyerang lelaki dan wanita pada usia yang jauh lebih muda.
Puncanya, ialah perubahan iklim sekeliling, pemakanan, gaya hidup dan pelbagai lagi faktor yang melibatkan tekanan dan sebagainya.
Keguguran rambut yang sekali gus menjadikan seseorang itu berstatus 'botak' merupakan satu masalah yang amat berkait rapat dengan psikologi.
Bayangkan apabila kulit kepala tampak semakin jelas akibat rambut yang gugur dengan banyak, seseorang jadi semakin tidak keruan kerana risau dengan penampilan yang tidak menarik berbanding dulu. Sekali gus ini mengurangkan keyakinan diri.
   

 Namun terdapat pelbagai teknologi dihasilkan sebagai cadangan untuk mengatasi masalah tersebut?
Antara yang terkini, NeoAsia (M) Sdn. Bhd. memperkenalkan Omnigraft sebagai teknologi transplan pertama rambut menggunakan sistem automatik.
Ia juga merupakan yang pertama di Malaysia dan terdapat di klinik Dr. Alice Prethima yang terletak di Klang, Selangor dan Jalan Maarof, Bangsar, Kuala Lumpur.
Menggunakan teknik Follicular Unite Extraction (FUE), ia dikatakan menggunakan teknik yang meminimumkan kesakitan dan kesan luka atau parut.
Menurut Dr. Alice, prosedurnya juga tidak mendatangkan komplikasi dan memberikan kesan yang lebih semulajadi.
"Tekniknya mudah, biasanya bagi lelaki, keguguran rambut bermula dari bahagian hadapan kepala hinggalah ke tengah kepala. Manakala bahagian yang berambut lebat, biasanya terdapat di bahagian belakang kepala.
"Jadi akar dari bahagian berambut lebat akan diambil dan ditanam di bahagian yang mengalami keguguran rambut," jelasnya ketika sesi memperkenalkan teknik Omnigraft di Sunway, Selangor, baru-baru ini.
Pada sesi tersebut, Dr Alice turut mempertontonkan video prosedur penanaman rambut Omnigraft.
Prosedur yang dirakam secara terus dari bilik pembedahan memperlihatkan seorang lelaki berusia lingkungan 40 tahun yang mengalami masalah botak dari dahi hadapan hingga ke tengah kepala.
Pesakit yang terbabit melakukan prosedur tersebut dalam keadaan sedar dan ia hanya mengalami kesan pendarahan yang minimum.
Malah dalam tempoh dua minggu rerambut baru akan mula tumbuh dan hasilnya sungguh memberangsangkan.
Oleh NOOR FAZRINA KAMAL

0 comments:

Post a Comment

KOMEN @ AKU BUDAK KOLA©